Parku Kombëtar i Butrintit

Parku Kombëtar i Butrintit

Është krijuar në nëntor 2000 dhe ndodhet në ekstremin jugperëndimor të Shqipërisë. Mbron 85.91 kilometra katrorë peizazh historik, arkeologji dhe mjedis. Parku, një sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, është një nga vendet më të rëndësishme arkeologjike në vend që përmban objekte dhe struktura të ndryshme, të cilat datojnë që nga Epoka e Bronzit e deri në Shekullin XIX. Një numër i monumenteve kryesore janë ende të gjata duke përfshirë muret e qytetit, pagëzimet antike të vonë, bazilikën e shkëlqyer, teatrin dhe kështjellat veneciane. Përveç mbetjeve arkeologjike, siti është grabitur nga pyje natyrore me një ekosistem kompleks i cili varet nga ujërat e ëmbla aty pranë, Butrint dhe Kanali Vivari që derdhen liqenin në Detin Jon. Është ky kombinim i monumenteve historike dhe mjedisit natyror që e bën Butrintin një vend kaq unik, një peizazh me monumente si të dashur për turistët e të gjithë botës.

Ksamil

Vendet kryesore janë afër

Ishujt Ksamil, ku ndodhen restorante të freskëta të detit dhe të cilat mund të arrihen lehtësisht me varkë. Plazhi i ishullit është i vogël, por i pastër, dhe ka kafene aty pranë. Ka një numër hotelesh të vogla dhe shtëpi pritjeje në qytet; të gjitha janë të hapura gjatë muajve të verës dhe disa gjatë gjithë vitit. Ishujt e Ksamilit ose Ishujt e Tetranisit janë katër ishuj të vogël që ndodhet në rrethin e Sarandësjug të Shqipërisë. Ishujt janë të largët dhe mund të arrihen vetëm me anije. Fshati i Ksamilit, sipas të cilit ishujt janë të emëruar, është i vendosur në lindje të ishujve. Ishulli përmban disa restorante të cilat janë të arritshme me varka.

Blye Eye

Syri i kaltër

Shtë një burim uji, fenomen natyror që po shfaqet në Sarandë, Shqipëri. Një tërheqje popullore turistike, uji i pastër blu i lulëzimit të lumit Syri i Kaltër (shqip: Syri i kaltër) është një burim uji, fenomen natyror që shfaqet në Sarandë, Shqipëri. Një tërheqje popullore turistike, uji i pastër blu i lumit fluturon nga një pishinë mahnitëse, më shumë se pesëdhjetë metra e thellë. Zhytësit kanë zbritur në pesëdhjetë metra, por ende nuk është e qartë se cili është thellësia aktuale e vrimës karstike.